De voorbije weken hebben we het bij 50 Koffies gehad over falen. We maakten er onze missie van om het taboe rond falen te doorbreken: we deelden zelf onze faalverhalen en spraken met ondernemers die hun ervaringen uit de doeken deden. We spraken ook enkele experten aan die ons heel wat goede tips gaven over hoe om te gaan met falen, en die tips willen we jullie niet onthouden! Worstel jij wel eens met faalangst of heb jij soms last van dat verschrikkelijke gevoel gefaald te zijn? Lees dan zeker verder!
Heel wat mensen omschrijven falen als mislukken: je had een bepaald doel voor ogen, en ondanks je inspanning ben je daar niet geraakt. Een bijzonder lastig gevoel, en heel wat mensen zullen daardoor gaan twijfelen. Niet alleen aan dat vooropgestelde doel, maar veel meer nog aan zichzelf en aan hun eigen kwaliteiten. En dat terwijl je het woord falen ook helemaal anders kunt bekijken: ondernemersstrateeg Mien Gheysens wees ons er terecht op dat je enkel kunt falen als je iets doet dat niet werkt en daar NIETS uit leert.
Helaas is die mooie definitie nog lang niet ingeburgerd. Heel wat ondernemers internaliseren de angst om te falen, waardoor ze kansen laten liggen om zelf te groeien, maar ook om hun team op een ideale manier te ondersteunen en te laten floreren. Een veelvoorkomend probleem volgens onze mentor Chantal Smedts, want wanneer je verlamd wordt door angst verlies je ook de controle over je brein. Bij een aantal ondernemers zorgt faalangst ook voor micromanagement, zo vertelde leiderschapscoach Sarah Debaets ons. En dat is allemaal bijzonder jammer, want in feite weten we wel dat die angst om te falen helemaal niet nodig is.
Hoe doe je dat dan, succesvol falen? Hoe zorg je ervoor dat je jezelf niet overspoelt door schuldgevoelens na een fout? Hoe blijf je mild na een mislukte zet en hoe kun je opstaan en weer doorgaan zonder jezelf te veroordelen? Uit de tips van Sarah, Mien en Chantal distilleerden we een aantal interessante aandachtspunten:
Richt je op de actie, niet op het resultaat. Als je bang bent om iets te doen, laat die angst er dan even zijn, maar probeer om je er niet door te laten verlammen. Feel the fear and do it anyway. Wees trots op de actie die je onderneemt, en probeer je niet zozeer te focussen op het resultaat van die actie.
Koppel het faalgevoel niet aan je identiteit. Het is niet omdat een project tegenvalt of omdat je een foutje maakte, dat jij als persoon mislukt bent.
Falen = niets leren. Bekijk een fout of een mislukking pas als falen als je er niets uit hebt meegenomen en er helemaal niets uit hebt geleerd.
Leer jezelf een gevoel van veiligheid te geven. Een werk van lange adem, maar het geeft je de mogelijkheid om je minder afhankelijk op te stellen van wat er in de buitenwereld gebeurt.
Bekijk de situatie eens vanuit een ander perspectief. Lijkt alles nog steeds zo dramatisch? Waarschijnlijk niet. Probeer open en mindful te kijken naar het probleem en geen oordeel te vellen.
Verander je mindset. Wees dankbaar voor je ervaringen en focus je op de lessen die je eruit kunt leren. Vertrouw op je eigen kwaliteiten. Als je blijft geloven dat iets zal mislukken, dan is de kans groot dat dat ook gebeurt.
Pas je communicatie aan. Kies voor positieve taal. 'Ik moet' wordt 'ik mag / ik ga / ik zal'.
Onthoud dat fouten maken menselijk is en dat falen altijd tijdelijk is. Of zoals Mien het zo mooi verwoordde: You survived any of your worst days until now, you’ll be fine!
Commentaires